Fotoseries

Series in fotografie

Een verhaal vertellen met je foto’s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom graag fotoseries. Zij maken foto’s die bewust een samenhangend geheel vormen en die elkaar zo enorm versterken. In tijdschriften, fotobladen en op fototentoonstellingen is een toenemende aandacht voor fotoseries te zien.
De truc van de fotoserie is om niet zomaar een paar kiekjes te maken, maar om van tevoren na te denken over wat je gaat fotograferen en wat je hiermee wilt vertellen of laten zien of teweeg wil brengen.
Een goede serie is natuurlijk als de kijker begrijpt of voelt wat de fotograaf wil laten zien. Welke foto’s zijn daarvoor nodig? Let hierbij bijvoorbeeld altijd op de samenhang, qua inhoud, maar ook qua vorm. Foto’s die op zichzelf niet heel bijzonder lijken, zijn als onderdeel van een serie vaak heel krachtig. Kijk maar eens naar een boom die elk seizoen op exact dezelfde manier is gefotografeerd.

Een fotoserie maken is dus iets anders dan veel (bijna) dezelfde foto’s maken van hetzelfde onderwerp. Je maakt dan wel veel foto’s, maar meestal vanuit de intentie om achteraf de best gelukte foto te kiezen.

De fotobond houdt daarom wedstrijden voor de aangesloten fotoclubs om hun leden te stimuleren fotoseries te maken. Kijk daarom maar eens op onderstaande links en overtuig uzelf om ook eens een fotoserie te maken.

Fotoseries 2019
Fotoseries 2018
Fotoseries 2017