Bondsfotowedstrijd

De Bondsfotowedstrijd is een wedstrijd voor fotoclubs die zijn aangesloten bij de Fotobond. Per club wordt een vastgesteld aantal foto’s ingeleverd (meestal 10) De foto’s worden beoordeeld door een jury en landelijk op een centraal punt besproken met (de leden van) de deelnemende clubs. Er is geen verplicht thema of onderwerp. Kijk voor meer informatie op de website van de Fotobond.

Club wedstrijd

Elk seizoen organiseren we een clubwedstrijd. Het onderwerp wordt altijd voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt, zodat iedereen een seizoen lang de tijd heeft om hiermee aan de slag te gaan. Tijdens de laatste clubavond worden de foto’s ingeleverd en kiezen de leden zelf de winnende foto. Het onderwerp voor de wedstrijdfoto van 2022 – 2023 is waterwereld

Estafettefoto

Elke week wordt er volgens een rooster een foto geplaatst op onze website van een voorwerp. Per seizoen wordt een nieuw onderwerp gekozen. Het rooster is te vinden op de website, evenals de estafettefoto’s. Het onderwerp voor 2022-2023 is Spin

FMDV

FMDV staat voor Foto Manifestatie Drenthe Vechtdal. De FMDV is een jaarlijks terugkerende foto expositie, tevens fotowedstrijd, waar alle bij de fotobond aangesloten fotoclubs van de afdeling Drenthe en Vechtdal aan kunnen deelnemen. Het evenement wordt elk jaar door een van de deelnemende clubs georganiseerd en vindt meestal aan het eind van het jaar plaats.  Door de corona pandemie heeft dit evenement in 2020 en 2021 niet plaats gevonden.

Series in fotografie

Een verhaal vertellen met je foto’s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom graag fotoseries. Zij maken foto’s die bewust een samenhangend geheel vormen en die elkaar versterken. In tijdschriften, fotobladen en op fototentoonstellingen is in toenemende mate aandacht voor fotoseries te zien. De truc van de fotoserie is om niet zomaar een paar kiekjes te maken, maar om van tevoren te bedenken wat je gaat fotograferen en wat je hiermee wilt vertellen, laten zien of teweeg wilt brengen. Bij een geslaagde serie begrijpt of voelt de kijker wat de fotograaf wil laten zien. Er is ook nagedacht over samenhang, inhoud en vorm. Foto’s die op zichzelf niet heel bijzonder lijken, kunnen als onderdeel van een serie soms heel krachtig zijn. Voorbeeld: een boom die elk seizoen op exact dezelfde manier is gefotografeerd. De fotobond schrijft wedstrijden uit voor de aangesloten fotoclubs om hun leden te stimuleren fotoseries te maken.

Themafoto

Elk seizoen kiezen we een thema. Iedereen maakt een foto overeenkomstig dit thema, het inleveren van de foto gaat volgens rooster. De foto wordt besproken tijdens de clubavond en wordt door de expositiecommissie bewaard voor toekomstige exposities. De fotograaf stuurt een digitale versie van de foto naar de webmaster voor plaatsing op de website. Het thema voor het seizoen 2022 – 2023  is (een titel van) een lied.

Wisselfoto

Per seizoen levert elk lid volgens rooster een foto in, het onderwerp is vrij. Deze foto wordt tentoongesteld in de Oosterkerk. Heb je al eerder een wisselfoto ingeleverd, dan krijg je deze terug. De expositiecommissie zorgt voor een passe-partout en het inlijsten van de foto. Het formaat van de foto is 30 x 40 cm, wil je een afwijkend formaat, dan moet je zelf zorgen voor een passe-partout. Uiteraard wordt de foto besproken tijden de clubavond en de foto moet ook digitaal worden ingeleverd bij de webmaster, voor plaatsing op de website.